Vitez



VITEZ
Vita est morali su zaista uzviknuti putnici kada bi, naročito s južne strane, ujahali u Lašvansku dolinu. Vita est uzviknu li bi zadivljeni ljepotom krajolika, dok se kod naroda taj uzvik pretvorio u Vitez. Ovo je samo jedna od legendi o nastanku imena Vitez, a ona ponajbolje govori o ljepoti ovoga kraja.

Vitez je smješten na obalama rijeke Lašve, 14 km jugoistočno od Travnika. Spominje se u XVII stoljeću kao kasaba. Planinarska kota Zabrđe s obnovljenim planinarskim domom i planina Kruščica su omiljena izletišta i lovišta.Od kulturnih spomenika srednjega vijeka na području Viteza ostali su tek ostaci grada koji se zvao Škaf ili Bosnić, od koga je ostalo malo temeljnih zidova, a nalazi se iznad trase nekadašnjeg rimskog puta nad strmom obalom Prala potoka u blizini Gornje Večeriske.
Krasan je izlet do tog mjesta. Ili od željezničke stanice Bile, ispod Kalvarije preko Velikog Mošunja u Gornju Večerisku ili od željezničke stanice Vitez do crkve u mjestu Vitezu, pa na jug ispod sela Gaćica gdje leži kraj puta poznati veliki stećak “Starac kamen” pa odatle dolinom do škole u Gornjoj Večeriskoj. Od škole stiže se za desetak minuta do grada. Gradska ruševina nije uopće istražena. Zarasla je u gusto grmlje... Najzanimljiviji nadgrobni spomenik srednjega vijeka u srezu je tzv. “Starac kamen” podno sela Gačice. Sudeći po nazivu vjerojatno je podignut nad grobom nekog svećenika srednjovjekovne “Bosanske crkve”.
Općina Vitez imala je prije rata izuzetno razvijenu hemijsku, namjensku industriju, a danas je posebno poznata po poduzetništvu njenih stanovnika. Vitez je u poslijeratnom periodu izrastao u svojevrstan trgovački centar Srednje Bosne, osobito zahvaljujući privatnim poduzetnicima i izgradnji Poslovnoga centra PC-96 smještenog na magistralnom pravcu Banja Luka - Travnik - Sarajevo. Zahvaljujući tome u Vitezu se snažno osjeća poduzetnički duh i privreda se još uvijek drži bolje nego u mnogim drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Razvijena je i drvoprerađivačka industrija, te proizvodnja hrane.Zahvaljujući vrlo snažnim trgovačkim preduzecima koja svojim kupcima mogu ponuditi širok asortiman svega što je potrebno za domaćinstvo, u Vitezu se sve jače razvija specifičan oblik tzv. shopping turizma po čemu je ovaj grad sve poznatiji i u širem okruženju.