Fojnica

Opšina Fojnica, kao što je slučaj i sa mnogim drugim općinama u Bosni i Hercegovini, ima karakteristike koje se poprilično razlikuju na čitavoj njenoj teritoriji.
Posmatrajući je, mogu se uočiti rijeke i brojni potoci, tokom čitave godine, bistre i čiste vode, veliki broj brda i planine bogate šumom i raznolikom vegetacijom, rastinjem, raznovrsnim drvećem, te područja prikladna za poljoprivredu i ispašu stoke. Ovakav raznoliki pejsaž pruža niz prilika i mogućnosti za ekonomski razvoj općine.
Blizina glavnog grada Bosne i Hercegovine Sarajeva, koji je administrativni centar kao i najnaseljeniji grad, također je jedna od prednosti općine.
Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu/Kantonu Središnja Bosna, graniči sa slijedećim općinama: Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Kiseljak, Kreševo i Konjic.
Veliki dio površine općine zauzimaju visoravni, pašnjaci i polja, i to 46% u odnosu na ukupnu površinu općine, a od toga 10% polja, 20% visoravni i 16% pašnjaci
Planine su pogodne za razvoj turizma kao i stočarstva, a njihovo bogatstvo šumskim biljem i ljekobiljem pruža mogućnost razvoju trgovine kao i njihove prerade.
Posebno treba napomenuti da voda predstavlja prilično obiman resurs.
Na području općine nalaze se brojni izvori pitke vode kao i termalni izvor, a na planini Vranica prirodno jezero – Prokoško jezero.
Kako se Fojnica nalazi u planinskom prstenu Vranice, Šćita, Zahora i Bitovnje, to je ljubiteljima prirode i planinarenja na dohvat ruke rijetko uživanje na putevima i stazama ovih ljepotica. Moguće je obići i obližnje planine Pogorelicu, Lopatu i Zec. Posebnu nisku u fojničkom prirodnom đerdanu čini Prokoško jezero, koje se nalazi na planini Vranica (na 1636 metara nadmorske visine) i udaljeno je od grada 22 kilometra. Glečerskog je porijekla i u njemu se još uvijek zadržao triton (salamander), vrlo rijetka endemska životinjica, koja inače živi samo u najčišćim vodama. Jezero je poribljeno, a ljeti omogućava ugodno kupanje. Uz jezero su prilegle stočarske kolibe, u kojima se mogu dobiti pravi domaći specijaliteti (ovčiji sir, kajmak, pita, hljeb ispod sača).
Fojnica je danas najpoznatija po svojoj banji čija se radioaktivnost i ljekovitost ispitivala još krajem 19. stoljeća, a eksploatacija počela poslije Prvog svjetskog rata. Danas je to moderno opremljen centar za medicinsku rehabilitaciju, u okviru kojeg djeluju: hotel—REUMAL sa 450 ležaja, bazenom, saunom, trim kabinetom, restoranom, kafanom, kamin salom i kompletnim medicinskim sadržajem za rehabilitaciju i Nova bolnica sa 120 ležaja i svim potrebnim medicinskim tretmanom. Fojnička radioaktivna mineralna voda pripada slabo mineraliziranim termalnim vodama, sa temperaturom koja iznosi 31,5° C i snage radioaktivnosti oko 45 Machovih jedinica.