Visoko



U srednjoj Bosni, 30 km od Sarajeva leži grad Visoko, iznad kojega se i danas diže njegova srednjovjekovna tvrđava. Visoko je u srednjovjekovnoj Bosni bio povremena prijestolnica bosanskih vladara. Prvi franjevački samostan podignut je oko 1340. godine u Milama, danas su to Arnautovići. Uz samostan je bila i krunidbena bazilika bosanskih kraljeva posvećena sv. Nikoli, u kojoj se krunio i prvi bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić 1377. godine. U srednjovjekovnoj Bosni i za turske uprave Visoko je jaki trgovački centar, u njemu je carinarnica na karavanskom putu Dubrovnik-Gabela-dolina Neretve preko Konjica prema Olovu i Srebrenici. U tursko doba osobito cvjeta trgovina i zanatstvo, štavljenje kože i ćilimarstvo.
Veoma kvalitetna kožna roba pristupačnih cijena se može kupiti u staroj čaršiji. KTK Visoko je najveća tvornica za preradu kože u cijeloj državi. Njihovi proizvodi se mogu kupiti na sarajevskoj čaršiji, ali ih je vjerojatno jeftinije kupovati ovdje. Stari dio Visokog je minijatura sarajevske Baščaršije.

Vrhunac razvoja Visokog desio se krajem srednjeg vijeka. Postalo je važan društveni, politički i ekonomski centar, imalo je status kraljevskog grada. Ime se prvi put spominje 1335. godine u povelji koju je Tvrtko I izdao dubrovačkim trgovcima. Na ogromnoj ravnici u blizini grada nalazile su se rezidencije banova i kraljeva. U Visokom su se primali strani izaslanici, te su održavane državne skupštine svih bosanskih teritorija.Visoko je bilo važan trgovački centar i kao i svi važniji bosanski gradovi imalo je koloniju dubrovačkih trgovaca. Veliki broj karata i pisama napisanih ili registrovanih u Visokom i njegovoj okolici pokazuju važnost uloge ovoga grada u to vrijeme. Danas je to mali industrijski i trgovački gradić.


Ali ovo bi moglo početi da se mijenja sa sasvim novim arheološkim otkrićem koje se desilo u ljeto 2005.godine.Stručni arheolog sa prestižnog američkog univerziteta Huston, Semir Osmanagić, specijalist za proučavanje piramida, tvrdi da je pronašao prvu i jedinu piramidu u Evropu. Za planinu Visočicu, dom srednjovjekovnih bosanskih tvrđava, vjeruje se da je djelo ljudskih ruku, perfektne simetrične strukture zvane piramida. Arheološka iskopavanja daju za pravo ovim tvrdnjama, dok eksperti i mediji iz cijeloga svijeta pomno prate dešavanja vezana za ovo čudesno otkriće.
Oblast istrazivanja Bosanske doline piramida obuhvata 20 kvadratnih kilometara i obuhvata kompleks od pet piramidalnih gradevina u Visokom, kamene strukture u mjestu Gornja Vratnica 4 km od udaljenom od piramida i mrezu podzemnih tunela koji se protezu ispod citave doline.
Prilikom arheoloskih istrazivanja u mjestu Gornja Vratnica, na dubini od jednog metra ispod povrsine, na terasi sastavljenoj od kamenih blokova koji imaju istu teksturu kao i blokovi na Bosanskoj piramidi Mjeseca, pronaden je dosada najznacajniji artifakt koji najvjerovatnije pripada graditeljima ovih struktura.
Rijec je o kamenoj ljudskoj stopi dugackoj 36 cm koja jasno prikazuje anatomiju stope s pet noznih prstiju. Ovaj artifakt je izraden u kamenu pjescaru.