Jajce


Jajce
Jajce je bilo posljedno odbrambeno uporište prije pada u ruke Otomanskom carstvu u 1528. godini. Poznato po masivnom vodopadu koji krasi srce grada, Jajce takođe predstavlja višeslojnost historije ovog područja – sa tragovima Ilira i Rimljana kao i izuzetnih bosanskih i otomanskih građevina. Plivsko jezero nudi takođe veoma kvalitetno mušičarenje, kao i mnoge druge sportove na vodi Na ovom mjestu su se naselile i za njega tokom različitih vremenskih perioda borile mnoge civilizacije. Grad je često mijenjao vladare, a tvrđava u Jajcu je posljednja koja je pala u ruke Osmanlija.U Jajcu je 29. novembra 1943. godine održan AVNOJ koji je bio jedan od najvažnijih momenata historiji Bosne i Hercegovine i koji je potvrdio kao ravnopravnu federalnu jedinicu unutar Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Ova rezolucija je bila nacrt budućem demokratskom i federalnom ustrojstvu ovoga regionona.

Rijeka Pliva i jezero

Region rijeke Plive je smješten u sjevernom dijelu centralne Bosne. Regionom dominiraju rijeke Pliva, Vrbas, Janja. Mnogo vjekova ovo područje je bilo glavno uporište bosanskog kraljevstva, tvrđava Jajce je bila posljednje uporište tog kraljevstva.
Tri najveće zajednice u regionu rijeke Plive su Šipovo, Jezero i Jajce. Šipovo je u blizini izvora rijeke Plive, Jezero je na Plivskim jezerima, a Jajce je smješteno gdje se Pliva ulijeva u Vrbas. Ovo mjesto je dom spektakularnim 27 metarskim vodopadima.Rijeka Pliva igra vitalnu ulogu u ekonomskom i okolišnom razvoju ovog bosanskog regiona.

Ona je najvažniji prirodni resurs ovoga regiona jer je izvor vode, kako za ljude, tako i za bogatu faunu, prirodan oblik transporta između visokih planina; nudi lijepe prostore za izgradnju stambenih četvrti, potpomaže poljoprivrednu proizvodnju, hidro-energetski je resurs; te nudi široku paletu mogućnosti za odmor i rekreaciju. Rijeka Pliva daje prirodnu vezu između Jajca, Jezera i Šipova.