Zenica





Zenica je grad umjerenih i ugodnih proporcija, ni previše velik da zaguši bliskost među ljudima, ni odveć malen da umanji mogućnost izbora. Zapljuskivana vodama svojih triju rijeka, kao uvijek umivena djevojka. Od svih rijeka koje izviru i uviru u Bosni i Hercegovini, najveća je rijeka Bosna.
Izvire ispod Igman planine, u neposrednoj okolini Sarajeva, a nakon 270 km toka, ulijeva se u Savu kod Bosanskog Šamca.

Prije rata, za vrijeme Titove Jugoslavije, Zenica je uglavnom bila poznata po masovnoj proizvodnji čelika, te znatnoj izgradnji stambenih naselja unutar grada kako bi se odgovorilo potrebama stanovanja rastuće rudarske zajednice.



Ako zanemarimo sloj betonskih visokih zdanja ostaje nam stara Zenica i njeno istinsko srce-osebujni centar sa džamijama pravoslavnim i katoličkim crkvama, te jevrejskom sinagogom. Najatraktivniji dio grada je Stara čaršija. Ovo je glavno središte još iz turskog perioda. Na trgu između ulica Serdarevića i Maršala Tita, naći ćete Čaršijsku džamiju, Medresu, Hadžimazića kuću, te Austrijsku fontanu. Vjerovatno najznačajnija ostavština zeničkog historijskog naslijeđa je tvrđava Vranduk na rijeci Bosni, koja se nalazi 14. km sjeverno od grada.
U Vranduku se završio Batonov ustanak iz vremena Ilira. Nakon što su ih Rimljani konačno pobijedili, žene i djeca su radije skakali u vatru, nego li da postanu rimski robovi. U srednjem vijeku tvrđava je bila od velikog vojnog značaja u odbrani Bosne Srebrene. Čak i danas ovo srednjovjekovno selo je još uvijek nastanjeno. Nedavno restaurirani Vranduk je postao jedna od najbolje očuvanih bosanskohercegovačkih srednjovjekovnih tvrđava . Najpoznatije zeničko izletište. Svega pola sata vožnje od Zenice, Bistričak pruža izvanredan ugođaj svježine u vrelim ljetnim danima. Uređeni sportski tereni, te dobro osmišljena mjesta za izletničko spravljanje hrane i odmor, kao i nekoliko ugodnih restorana i objekata za smještaj koji nude svježu pastrmku i druge specijalitete bosanske kuhinje, sve to daje Bistričaku neponovljivi šarm i ugodu boravka u prirodnom okruženju koji nadahnjuje žuborom potoka i pjesmom ptica koja nastanjuju bistričke zimzelene i listopadne šume.
Idealno mjesto za grupne proslave i tradicionalne bosanske teferiče. Ono nas podsjeća na vremena kada smo još znali uživati u malim životnim radostima.